Световнопризната детска писателка написа разказ за коронавирус
Секция: КУЛТУРА
06 Април 2020 09:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световнопризната детска писателка написа разказ за коронавирус

/КРОСС/ Световнопризната детска писателка Мария Пар написа разказ за коронавирус, наречен "Короната е топка с бодли". Първият превод е на български език, научи БТА от издателите от "Изида".

Авторката на романа "Вафлено сърце" е предоставила най-новата си творба за безплатно онлайн разпространение у нас.

Разказът е написан като част от инициативата "Сами заедно - коронавирусът и културата" на Новонорвежкия културен център. Преводът е на Росица Цветанова. Идеята е, че дните до евентуалния край на извънредното положение оставят своя отпечатък върху съвремието ни и са голяма част от онова, което се говори и пише за днешния ден и за бъдещето. Хората на изкуството, журналистите и учените могат да кажат нещо значимо за този период, защото са способни да обединяват, провокират, документират, нюансират и да ни дадат нови погледи към случващото се.

"Всички по целия свят са от един и същи отбор, казва една от героините на детето си. Меси и Роналдо са от един отбор. Всъщност, и Лука Модрич, и Еден Азар също. Всички футболисти по целия свят са от един отбор. Всички ... Ерна Сулберг (премиер на Норвегия - бел. ред.) е в този отбор и един милиард китайци, и всичките лекари по света, и полицията, и банковите обирджии дори. В един отбор са.
И тираджиите, и хората в САЩ, и Путин, и Меркел, и мама, и бежанците от Сирия, и нашите съседи, и Агенцията по техническите въпроси, и наркотрафикантите, и всичките пожарникари по целия свят, и пилотите на хеликоптери, и отбор Ингебригтсен (известно норвежко семейство със седем деца, три от които са елитни лекоатлети - бел. ред. ), и нашият крал. Всички останали крале и кралици също. И учителката ти, и всичките медицински сестри, и Маркус, и Мартин, и Ема, и ти, и аз, че и котката ни. Всички сме от един отбор".

Новата Астрид Линдгрен, както наричат Мария Пар, е позната у нас и с "Вратарката и морето" ("Вафлено сърце"), а скоро на български излиза новата й книга "Батко", предназначена за по-малките, 6-9 годишни.