Продължава ремонтът на гредите в платното за Варна на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус”
Секция: Автомобили
06 Април 2020 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава ремонтът на гредите в платното за Варна на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус”

След като приключат строителните работи ще се работи в платното за София

/КРОСС/ От днес - 6-ти април, се ограничава движението в платното за Варна на виадукта край с. Потоп при 19-ти км на автомагистрала „Хемус". Движението в близо 2-километров участък (между 18-ти и 20-ти км) ще се извършва двупосочно в платното за София. Спирането на трафика е поради продължаване на строителните работи по гредите (горното строене) на съоръжението, които бяха започнати през миналата година. През 2019 г. беше ремонтирано платното на виадукта, което е с нова хидроизолация, фуги, асфалт, парапети, ограничителни системи и т. н. Пътноподдържащото дружество „Автомагистрали" ще работи мобилизирано, за да може ремонтните дейности на гредите да приключат до средата на месец май. Тогава трафикът ще бъде прехвърлен в изцяло обновеното платно за Варна, а ще бъде затворено платното за София, което досега не е ремонтирано. Очаква се строителните работи по съоръжението в посока столицата да завършат до края на годината.
За улеснение на трафика всеки петък в пиковите часове в района на 19-ти км ще има две ленти за Варна и една за София. В неделя ще има две ленти за София и една за Варна. Реверсивно движение ще бъде въвеждано и при събирането на няколко почивни дни, като двете ленти за Варна ще бъдат в последния работен ден, а за столицата - в последния почивен ден. Скоростта на движение в участъка е до 50 км/ч. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат разумно, със съобразена скорост, да не предприемат рискови изпреварвания и да спазват стриктно въведената временна организация на движението. Ремонтите са наложителни и трябва да бъдат направени, за да се пътува след това много по-безопасно и удобно по обновени пътни участъци.
Виадуктът при 19-ти км на АМ "Хемус" е с дължина 525 м. В експлоатация е от 1975 г. и от тогава не е основно ремонтиран. През миналата година бяха извършени ремонтни дейности на горното и долното строене на съоръжението. Беше премахната изцяло старата настилка на платното за Варна, ремонтирани са стълбове, греди, ригели и лагери. През 2020 г. започва обновяването на платното за София - горно и долно строене.