Нови лаборатории и реорганизация на отделения заради Covid-19 у нас
Секция: Здраве
06 Април 2020 09:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови лаборатории и реорганизация на отделения заради Covid-19 у нас

/КРОСС/ Нова лаборатория за изследване за коронавирус се открива днес в болница "Пирогов". С PCR-тестове ще работят молекулярни биолози от Българската академия на науките. До дни ще бъдат разкрити и допълнителни лаборатории на други места в столицата и страната. Това ще даде възможност дневно да бъдат обработвани около 3000 проби.

В Белодробната болница "Света Анна" започва да работи лаборатория с генетични методи за доказване на Covid-19.

Проби ще се изследват и в „Александровска“ болница, както и в Столичната РЗИ.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев открои трите групи, които ще бъдат изследвани приоритетно:

"Всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Първи прояви при затворени работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. И всички хора с прояви на пневмония, особено двойна пневмония", каза Кантарджиев.

Нови лаборатории са разкрити още в Пловдив и Плевен. Професор Кантарджиев посочи, че страната ни спазва основни препоръки на СЗО.

По данни на Министерството на здравеопазването близо 16 хиляди теста за Covid- 19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им.

Реорганизация на клиники и отделения в „Александровска“ болница  ще подпомага медиците в отсяването на пациентите с коронавируса от останалите случаи.

В Първи хирургичен блок на „Александровска“ болница ще се настаняват само пациенти с развита клинична картина и/ или доказана коронавирусна инфекция, съобщават от лечебното заведение.

Хирургичната и урологичната клиника ще се преместят във Втора хирургия.

Спешно отделение на партерния етаж ще обслужва всички линейки с пациенти, съмнителни за коронавирусна инфекция, съобщават още от „Александровска“ болница.

Всички останали спешни пациенти ще се обслужват в новосформирано спешно отделение - бившата имунология на територията на детските очни кабинети.

Във всички филиали на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград има обособени помещения за изолиране на съмнителни  пациенти със симптоми  за коронавирус.

Основни проблеми  за спешните екипи са кадровият дефицит и  осигуряването на защитни костюми.

Има ясни указания  за схемата на известяване  при съмнения за коронавирус и начина на действие от страна на спешните медици, каза  директорът на областната  структура д-р Красимир Михайлов:

"Би трябвало да се обадят, ако имат проблем на личния лекар, и обикновено личният лекар ги прехвърля към нас".

Ако в  центровете дойдат пациенти, търсещи спешна помощ  и със симптоми за коронавирус: "Има такива филтри, изолационни", посочи д-р Михайлов.

Въпреки недостигът на  кадри в Спешната помощ, засега екипите се справят с извънредната ситуация.

Може да се появи обаче проблем  с осигуряването на защитни костюми и предпазни средства, макар че даренията не са спирали, каза още Красимир Михайлов.