Covid- 19 застрашава живота на онкоболните много по-малко от спряна химиотерапия
Секция: Здраве
06 Април 2020 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid- 19 застрашава живота на онкоболните много по-малко от спряна химиотерапия

/КРОСС/ Пандемията от COVID-19, извънредното положение и въведената карантина у нас породиха много въпроси за цялото общество, както и за хората с диагностицирани онкологични заболявания. Те, както и вече преживелите заболяването, особено тези с компрометирана имунна система, се тревожат от потенциалното въздействие на коронавирус/COVID 19/ върху тяхното здраве. По тази причина болните трябва да разговарят по най-бързия начин със своите онколози и здравни екипи, за да обсъдят възможностите да се предпазят от заразяване. Това заяви началникът на отделението по Медицинска онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал" в Пловдив д-р Румяна Илиева.

Вирусните инфекции са много опасни за всички, включително и за болните от рак. При повечето хора, заразени с вируса COVID-19, инфекцията протича безсимптомно или в лека форма. Групите, свързани с повишен риск от развитие на тежко протичащи усложнения като пневмония, дихателна недостатъчност или смърт, са: хората на възраст над 60 години, пациенти с придружаващи заболявания - хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и онкологични, сред които най-опасен е ракът на белия дроб.

Д-р Илиева припомни, че химиотерапията с цитостатици цели да попречи на раковите клетки да се размножават, но тя засяга и здрави тъкани, поради което в много случаи се отразява негативно върху човешкия имунитет. Известно е, че онкоболните, които провеждат химиотерапия имат в различна степен понижен имунитет. Конвенционалната терапия е водеща причина за имуносупресия.
Организмът става по-податлив на инфекции, а при възрастни онкоболни, коморбидни /б.а. - с придружаващи заболявания/ и с влошен нутритивен статус, инфекцията с COVID-19 може да протече по-тежко, с усложнения.

Пациентите с онкологични заболявания са специфична група, която обаче по никакъв начин не може да прекъсне своето лечение в състояние на пандемия. За тях е малко вероятно е да се разболеят от COVID-19, но ако лечението се прекъсне или отложи, вероятността ракът да прогресира е голяма.
Затова цялостният подход при лечението на тези пациенти трябва да бъде оптимизиран с цел да се намали рискът от инфекция. Препоръчва се през цялото време на терапия онкоболният да бъде с предпазна маска, да контактува от разстояние с околните, да няма придружители с него, да спазва стриктно лична хигиена, да дезинфекцира облеклото и принадлежностите, с които е бил в болницата, максимално да ограничи контакти с други хора извън лечебното заведение.
Ако се появят симптоми, наподобяващи вирусна инфекция незабавно да уведоми личният си лекар, а при доказване на заболяване да телефонира в онкологичната болница.

„Към момента няма пациенти на „Централ Хоспитал", прекратили лечението си поради пандемията, увери д-р Илиева. - При обявяване на извънредното положение голяма част от тях веднага ни потърсиха за консултация - искаха да знаят какво трябва да е поведението им вкъщи, навън и в болницата. С колегите от екипа дадохме своите препоръки. Преди да започнем лечение, ги консултираме и проверяваме за повишена температура, кашлица, контакт с болни или завърнали се от чужбина. На тяхно разположение сме и независимо какъв въпрос имат, моята молба към тя е да ни търсят и да разговарят с нас. Пожелавам на всички да бъдат здрави и да си останат вкъщи, ако не е наложително пътуване!"