БАБХ започва засилени проверки на производството и търговията с яйца
Секция: ИКОНОМИКА
06 Април 2020 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ започва засилени проверки на производството и търговията с яйца

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Проверките са във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден, съобщиха от агенцията.

В периода до 8 май т.г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, посочват от БАБХ.

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от Covid-19 БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и в заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства - ръкавици (при необходимост и в зависимост от естеството на работа) и маски от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.