Община Хисаря е пред фалит
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Април 2020 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Община Хисаря е пред фалит

/КРОСС/ В община Хисаря следващият месец няма да имат пари за заплати. Въведен е график в Бюрото по труда за безработни. Това заяви пред "24 часа" кметицата на Хисаря Пенка Ганева. Тя е принудена да пристъпи към съкращения и да пуска служителите в неплатен отпуск. Градчето е почти фалирало.

Затворени са почивните бази и там има масови съкращения. 10 големи хотела, над 100 къщи за гости, 4 балнеоложки центъра и десетки ресторанти не работят.

Във военния санаториум дават само дежурства. "Със страх чакаме кога ще ни съобщят, че вече не сме на работа", заявиха служители. В момента там няма жива душа, единствено служители дават дежурства, за да поддържат балнеосъоръженията.

В местното бюро по труда имало график кой кога да се регистрира, защото станало стълпотворение. Намаляване на служителите се очаква и в самата общинската администрация.
"На първо време ще се наложи да освободим 20 души. Приходите в хазната са на санитарния минимум. Хората се изплашиха и спряха да плащат данъците си. А ние трябва да събираме и извозваме боклука, да дезинфекцираме контейнерите, да чистим улиците. Това са все огромни разходи", каза кметът Пенка Ганева.

"Пандемията буквално удуши Хисаря. Туристическият бизнес, който хранеше града, е на нула. Много жители ми се обаждат, че са останали без работа и средства", каза Ганева.

Заради ограничителните мерки са затворени минералните чешмите, откъдето всеки можеше да си налива без пари. През уикендите стотици хора отблизо и далеч чакаха с часове на опашка пред питейните павилиони, понесли по няколко туби.

Пресъхнал е чучурът "Момина баня", за който се смята, че е най-лековит. Помага за бъбречни, стомашни и чернодробни заболявания, както и за разграждане на мастните депа в тялото. Обществената баня в съседство е затворена от 14 март. В парка няма местни жители.