Нова израелска технология ускорява диагностицирането на COVID-19
Секция: Наука
07 Април 2020 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова израелска технология ускорява диагностицирането на COVID-19

/КРОСС/ Нова технология, разработена от изследователи от университета в Бар-Илан, може драстично да съкрати времето, необходимо за анализиране на пробите от слюнка и откриване на наличието на коронавирус.
Новото изобретение, разработено от базираната в Израел компания, най-накрая може да помогне в борбата срещу смъртоносния коронавирус, който е отнел повече от 70 000 човешки живота и е заразил близо 1,3 милиона души по света.

Настоящите методи, използвани за диагностициране дали човек е заразен със смъртоносния вирус, отнемат приблизително час. Новата технология, която комбинира използването на оптика и магнитни частици, може бързо да тества 100 проби от пациенти, заразени с вируса, и да свали времето, необходимо за диагностициране на болестта, с внушителните 75 процента, както съобщава News Medical.
Времето, необходимо за диагностициране на коронавирус чрез съществуващи методи, е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени лекарите и медицинските специалисти, когато става въпрос за лечение на заразени пациенти и ограничаване на по-нататъшното разпространение на болестта. Новата технология, разработена от д-р Амос Даниели от Инженерния факултет „Александър Кофкин" в университета „Бар-Илан", може да помогне за анализ на тестовете от слюнка в рамките на 15 минути.
Новото изобретение вече успешно се използва за намаляване на времето за диагностика на вируса Зика и понастоящем се използва от централната вирусологична лаборатория на Израелското министерство на здравеопазването в болница „Тел Хашомер".
Новата технология се използва от MagBiosense, компания за медицински изделия, за разработване на медицинско устройство с размер на домашна машина за кафе, което да помогне за диагностициране на инфекциозни заболявания. Създаденият от Даниели комплект за диагностициране на коронавирса може да помогне в битката със смъртоносната епидемия, докато експертите се борят да намерят лекарство за вируса. В момента се търси инвеститор, който да ускори развитието на апаратурата, така че да може да започне да се използва в болници.