Държавата улесни следенето на карантинираните
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Април 2020 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата улесни следенето на карантинираните

/КРОСС/ Институциите вече ще имат достъп до новата централизирана онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и заболели от COVID-19. До всеки гражданин в регистъра ще стои телефон за връзка, място на карантина или домашна изолация, начална и крайна дата на карантиниране, трите имена, пол, въззраст и ЕГН. Ако досега регистрите с такива данни бяха разпръснати между различни ведомства и дирекции, сега софтуерът ще използва от МВР, НОИ, регионалните здравни инспекци, личните лекари и общините. Това става ясно от заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес.

Всички РЗИ са задължени да въвеждат ежедневно в централизирана система данни за всеки диагностициран и карантиниран, а болниците ще съобщават медицинска информация за хората, които лекуват. Софтуерът също така ще изпраща на общопрактикуващите лекари автоматично генериран имейл с данни за диганостицираните и карантинираните лица от пациентстаката им листа.

Освен с този регистър, Националният оперативен щаб и Министерството на здравеопазването ще работят и със софтуер за прогнози и анализи на заболеваемостта от коронавирус и епидимичната обстановка в страната. Те ще могат да използват и географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, починалите и оздравелите.

Гражданите ще имат достъп до информационен уеб портал с актуална информация за коронавируса и до мобилни приложение. Преди дни Ивайло Филипов от държавната фирма "Информационно обслужване", която е координирала целия процес, заяви пред журналисти, че цялата централизирана системата е изградена само за 10 дни. Премиерът Бойко Борисов от своя страна коментира, че "всичко това ще облекчи тефтерите, писаниците".

ПРИЛОЖЕНИЕТО "Virusafe"

С мобилната апликация Virusafe всеки гражданин ще може да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар. Целта е институциите действат превантивно, като знаят какво е състоянието на всеки един потребител. В приложението са интегрирани и геоданни, с които ще се прави анализ къде и как могат да бъдат обслужени пациентите. Въпреки че се очакваше приложението да бъде достъпно за изтегляне в понеделник, то все още не достъпно в Google Play и AppStore.