БАН предлага виртуална разходка из българското изкуство
Секция: КУЛТУРА
07 Април 2020 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН предлага виртуална разходка из българското изкуство

/КРОСС/ Заради удължаването на извънредното положение до 13 май, от Института за изследване на изкуствата към БАН канят всички на вълнуваща разходка в миналия век.

От днес (7.04.2020) тук (https://www.dropbox.com/s/n3myeer57rs45u3/BG%20XX%20BG%202019%20IIIzk.pdf?dl=0) е достъпна книгата "Българският XX век в изкуствата и културата". Тя предлага едно интересно историческо пътешествие из българското изкуство от миналия век, а всеки може да я изтегли напълно безплатно, както на български, така и на английски език.

Книгата описва процесите на модернизация на българската култура и съдържа редица доказателства, че родните творци често са били в крак с всички европейски световни тенденции, а понякога дори са били и една крачка пред тях.

Изданието е богато илюстрирано и съдържа много ценна информация за развитието на литературата, театъра, музиката, киното, визуалните изкуства и архитектурата. За почитателите на изкуството и културата, разлистването на тази книга може да се сравни виртуалните разходки на интернет страниците на някои от най-известните музеи в света.

Текстовете са структурирани в три части: „Под знака на модерна Европа (1878 г.-1944 г.), „Метаморфози на модерността" (1945 г. -1989 г.), „Предизвикателства по време на преход" (1989 г. -2000г.).

Книгата е издадена през февруари тази година от Института за изследване на изкуствата към БАН в рамките на проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания", а автори са Ингеборг Братоева-Даракчиева, Ирина Генова, Клер Леви, Йоана Спасова-Дикова, Теодора Стоилова-Дончева, Стела Ташева и Елка Трайкова.