СЗО: Няма как само защитните маски да спрат пандемията от Ковид-19
Секция: Здраве
07 Април 2020 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Няма как само защитните маски да спрат пандемията от Ковид-19

/КРОСС/ Правителствата по света да не бързат с отмяната на мерки срещу разпространението на Ковид-19, предупредиха от Световната здравна организация. По думите на генералният й директор „това изисква калибриран и постепенен подход, основан на точни данни".

За да бъде овладяна пандемията от коронавируса не е достатъчно само носенето на предпазни маски, предупреди Тедрос Гебрейсус:
„Няма грешен или верен отговор, нито сребърен куршум! Само маските няма как да спрат пандемията - страните трябва да продължат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки случай на заразен, както и да проследяват хората, с които той е бил контактен".

„Държавите може да обмислят използването на маски на обществени места, тогава, когато другите мерки - като почистване на ръцете или социална дистанция - са трудни за спазване поради липсата на вода или лоши условия на живот", каза генералният директор на Световната здравна организация и изтъкна, че ако хората бъдат задължени да носят предпазни маски, това може да доведе до по-голям недостиг на тази част от защитната екипировка за здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

За последното денонощие най-много смъртни случаи от коронавирус са били регистрирани в Съединените щати - 1 209 души, съобщи "Франс прес". След Америка се нарежда Франция - с 833 починали и Испания - с 637 починали.

Съединените щати продължават да са държавата с най-много потвърдените случаи на заразени в света - над 336 000. А вчера Италия - страната с най-много жертви на заразата - над 16 500, обяви, че за денонощие там са оздравели над хиляда души, както и че рязко е спаднал броят на новозаразените - те са по-малко от 3 600, а това е най-добрият показател от 17 март насам.

Най-малко хора, заразили се с коронавирус, считано от 12 март, регистрира Гърция - едва 20 души за последните 24 часа. А в Турция в битката с Ковид-19 са вчера загубиха ли 75 души.