Български производители на зеленчуци се отказват, ниските цени на вноса ги съсипват
Секция: ИКОНОМИКА
07 Април 2020 10:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български производители на зеленчуци се отказват, ниските цени на вноса ги съсипват

/КРОСС/ Земеделски производители бяха сигнализирани, че няма да могат да продадат разсада си за зеленчуци, който вече е готов. Този проблем беше решен със заповед на здравния министър. От днес могат да отворят пазарите и тържищата в страната. Общините обаче ще трябва да следят при какъв контрол се прави продажбата на плодове и зеленчуци, така че да се спазват епидемиологичните мерки.

Някои производители на територията на община Петрич, където се произвеждат голяма част от българските оранжерийни краставици и домати, се отказват от част от производството.

Костадин Стаменов също се е отказал от част от продукцията. Причината - вносът е много голям и нашата продукция застоява.

Не можем да се състезаваме с държавите от ЕС. В тези държави се подпомага земеделието, а при нас се мачка. Вносът убива производителя и дребния търговец, мога да кажа и потребителя. Внася се на ниски цени и ние не можем да издържаме на тези цени, каза в Сутрешния блок на БНТ Стаменов. Според него 80 % от земеделците у нас са на ръба на оцеляването.