Пловдивският митрополит Николай разпореди Цветница и Великден извън храмовете
Секция: Православие
07 Април 2020 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивският митрополит Николай разпореди Цветница и Великден извън храмовете

/КРОСС/ Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на християнските празници Цветница, Великден и по време на Страстната седмица.

Освещаването на върбовите клонки ще се извърши в навечерието на Цветница, след празничната вечерня. Раздаването на върбовите клонки ще става в двора, а не вътре в храма, като трябва да се осигури дистанция между богомолците.

На Велики Четвъртък няма да има общ маслосвет, а само помазване на желаещите миряни.

На Велики Петък Плащаницата, която се поставя в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново покривало или PVC покривало, като след всеки богомолец трябва да се почиства с дезинфектант.

Ще се следи и за спазването на разстояние между вярващите.

В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо, гласи още разпореждането на митрополите Николай.

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на т. нар. Второ Възкресение, всеки свещеник храма ще отслужи службата в храма си. Поздравът на свещениците към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, Евангелието и иконата на Възкресение за поклонение, се казва още в разпореждането на дядо Николай.

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово - продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, като се осигурява дистанция между хората.