Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор
Секция: ИКОНОМИКА
07 Април 2020 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

/КРОСС/ Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради извънредното положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, чиято дейност не е пострадала. За целта не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако контрактът не съдържа изрична забрана за това. Това съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда /ГИТ/.

Няма и ограничения за времето, в което служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск. Единственото изискване е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Именно с цел повече възможности за намиране на допълнителна работа в условията на извънредно положение заетите, каквито по смисъла на закона са работещите в неплатен отпуск, трябва да се регистрират в бюрата по труда.

Безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство по силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на т.нар. "еднодневни трудови договори" не губят право на социални помощи и обезщетения.