ББР с първа програма сред насърчителните банки в ЕС за подкрепа на малкия бизнес
Секция: ИКОНОМИКА
07 Април 2020 22:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ББР с първа програма сред насърчителните банки в ЕС за подкрепа на малкия бизнес

Банката мобилизира привлечен ресурс в размер на 1,7 млрд. евро за допълване на спасителната програма на правителството
/КРОСС/До две седмици ще заработи правителствената програма за подкрепа на бизнеса и физическите лица в неплатен отпуск. Това ще стане след увеличаването на капитала на банката, което се очаква до дни. Финансовата институция вече обработва първите постъпили искания и по собствената програма за микрокомпании, пострадали от COVID-19, обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев по време на брифинг днес.
Финансовият ресурс ще обхване най-засегнатите сектори от пандемията, включително и еднолични търговци, занаятчии, земеделски производители и самоосигуряващи се лица, чиито бизнес е затруднен заради извънредно положение. Това е първата собствена програма сред насърчителните банки в ЕС за подкрепа на пострадалите компании от пандемията от COVID-19, която е допълваща усилията на българското правителство.
ББР е една от малкото банки с конкретни предложения, които реално ще подкрепят предприемачите в кризата, заяви Стоян Мавродиев. За да облекчи търговските банки, ББР ще поеме по-голям от обичайния риск по гаранционните си програми, като ще покрива до 80% от риска по кредитите, които ще се отпускат. Отново в подкрепа на търговските банки е и мярката за осигуряване на ликвиден ресурс чрез посредническо изкупуване на проблемни вземания.
„Ролята на ББР в тази кризисна ситуация е от изключително значение. Банката мобилизира целия си привлечен ресурс да предостави адекватни решения на предприемачите и мерките, които обявихме тази сутрин са първата стъпка към това. Това е първият, но не и последният подобен инструмент", заяви главният изпълнителен директор.
„Нашата цел е да работим максимално в полза на хората, които в момента понасят икономически удар и да помогнем да нормализират финансовата си ситуация", допълни още Мавродиев.
Ръководството на ББР обяви, че за периода на извънредното положение ще дари заплатите си в подкрепа на здравните заведения в страната и Спешната помощ в София и областта. Финансовата институция е организирала и дарителска кампания сред своите служители за подкрепа на медиците на първа линия.