Предпазни облекла от миналия век втрещиха медицински работници
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2020 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предпазни облекла от миналия век втрещиха медицински работници

/КРОСС/ Предпазни облекла от миналия век буквално втрещиха медицински работници, които ги снимаха и публикуваха в социалните мрежи.

Видно от комплектите, става дума за военно предпазно облекло, защото дори ръкавиците са с 3 пръста т.е. като да може да се държи оръжие и да се стреля с него. Какво мислят за тези облекла експертите и чувстват ли се защитени медиците?

Медицинската сестра Румяна Коцева всяка сутрин спазва професионалното правило, което винаги е било част от работата й.

Първото нещо, което е, да си облечеш обикновения работен костюм и се измиваш, защото докато стигнеш от вкъщи до работа нали си пипал врати, ключове, всичко и затова трябва да се измие. Нормално се страхувам и както виждате ходя с маска непрекъснато, но ... опасно е. Съобразявам се, пазя инструкциите, които трябва и толкова, казва тя.

Тя вече е виждала костюмите, които нейни колеги показаха на снимки в социалните мрежи.

То е мушама, нещо като ботуши и ръкавици, но липсва например маска, очила, такива неща. То може би просто като за посрещане. Нямам представа как?! Дано да не се стига до масови постъпвания в болниците, както е в другите държави. Не сме защитени, казва още Румяна.

Облеклата са произведени през далечната 1986 година.

Всичко, което може да се използва и което го имаме в резерв, трябва да се използва до осигуряването на ритмично снабдяване с по-модерни и по-ефикасни средства. Това, което имаме, трябва да се ползва, защото такова е положението. Като си на война, не питаш, че се раздават пушки от предишната война. Важното е да има с какво да са въоръжени хората, да запазят здравето си. Обикновено защитни екипи се правят с много дълги срокове на годност, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Ръкавиците с три пръста пък не са за медиците, категоричен е професора. Тези, които са с 3 пръста, видимо не са за медицинска работа, но в момента се осигуряват ръкавици на всички здравни заведения и на бърза помощ с 5 пръста. А това, че в момента има някъде в страната затруднение за ръкавици, то е защото много хора носят ръкавици, допълни проф. Кантарджиев.

Маските пък си остават важен аксесоар. Въпреки мнението на някои, маската си предпазва. Може да не е 100 %, но маската предпазва и трябва да се ползва маска, както от тези, които са с прояви на заболяването, така и от тези, които не искат да се инфектират, каза проф. Кантарджиев.

А Румяна Коцева и колегите й все пак се успокояват, че в региона все още няма висока заболеваемост. Темата коментира и директорът на МБАЛ „Христо Ботев"-Враца д-р Петър Керемедчиев.

Получихме облеклата от РЗИ Враца. От самото начало, освен традиционните маски и латексови ръкавици, практически не разполагахме със специализирани защитни средства. Тези за които говорите са предназначени за други условия, но сами по себе си са много качествени и могат да ни предпазят много. Качеството им е високо и аз съм благодарен, че ги получихме, обясни д-р Керемедчиев. На много места в света също нямат специализирани предпазни средства. Ние сме от малкото болници, които разполагат с достатъчно предпазни средства. Имаме маски от всякакъв вид, очила и щитове. Всички те са съвременни и актуални, допълни той.

Проблемът идва от респираторите. Целият свят иска да купува, а фирмите не могат да ги произведат в тези условия. Тук също имаме късмет и до краят на другата седмица очакваме 2 нови респиратора, както и 3 мобилни в скоро време. 6 реанимационни легла също ще бъдат доставени, като подарък за болницата, каза д-р Керемедчиев.

Снимки Фейсбук