Образуват дисциплинарно производство срещу консула ни в Хага
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2020 12:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Образуват дисциплинарно производство срещу консула ни в Хага

Това обяви външният министър Екатерина Захариева

/КРОСС/ Дисциплинарно производство ще бъде образувано срещу консула ни в Хага, който беше отзован. Това обяви външният министър Екатерина Захариева.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и външният министър Екатерина Захариева дават брифинг в Министерския съвет.

Относно случаят с консула ни в Хага министър Захариева обясни, че на 6 април е получена информация за това, че самоволно, в нарушение на законите е въведена таксата "коронавирус". Малко са гражданите, от които е събрана такава такса. 5 евро е била такса "коронавирус" за български граждани, 10 за чужденци.

Веднага, когато е разбрал посланикът, е обяснено, че това е незаконно, недопустимо и е грубо нарушение на редица закони. Министър Захариева обясни, че това не е първито нарушение на въпросния консул.

За първи път вече се стига до това, че си поволява да събира такса. Консулът е обяснил, че е събирал тази такса, за да осигури предпазни заграждения пред консулската служба.

Командировката му ще бъде прекратена предрочно, ще се върне в София веднага. Ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Министър Захариева се надява това да не доведе до уронване на престижа на консулските служители и задгранични служители от всякакъв ранг.