60% от пасажерите на круизен кораб край бреговете на Уругвай са заразени с коронавируса
Секция: СВЯТ
08 Април 2020 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60% от пасажерите на круизен кораб край бреговете на Уругвай са заразени с коронавируса

На борда му е имало 217 души

/КРОСС/ Близо 60% от 217 души на борда на круизен кораб край бреговете на Уругвай са дали положителна проба за коронавируса. Това съобщава БТА, като се позова на австралийската компания-оператор на кораба "Грег Мортимър".

В момента няма хора с висока температура на борда, всички са без симптоми, заявиха от компанията "Орора експедишънс". Корабът е отплавал на 15 март за остров Южна Джорджия в Антарктика на пътешествие, наречено "По стъпките на Шакълтън" по името на полярния изследовател Ърнес Шакълтън , водил британски експедиции в Антарктика и починал през 1922 г. на остров Южна Джорджия, където е и погребан.

От 217 тестувани на кораба, 128 са дали положителна проба за коронавируса, а 89 - отрицателна. Други шестима души са евакуирани от кораба и са в стабилно състояние в болница в Монтевидео. „Хората на борда са добре, но горят от нетърпение да си отидат у дома, каза лекар от уругвайското медицинско заведение, където се лекуват пасажери от "Грег Мортимър".

Австралийските пасажери, и евентуално тези от Нова Зеландия, вероятно ще излетят за дома утре или в петък с "Ербъс-340", който се преоборудва, така че заразените и незаразените да пътуват в отделни салони", обясниха от компанията.

Цената за пасажер е около 9300 долара и компанията е помолила австралийското правителство да помогне с разходите. Планът изисква пасажерите да преминат 14-дневна карантина след пристигането си в специално съоръжение в Мелбърн. Американските и европейските пътници, които са дали отрицателен тест, вероятно ще могат да заминат в края на седмицата, след втори тест и позволение от уругвайското правителство. Позитивните ще трябва да чакат, докато дадат отрицателен резултат.