Трагедията в Италия не е случайна. Вижте защо
Секция: Анализи
08 Април 2020 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трагедията в Италия не е случайна. Вижте защо

/КРОСС/ Над 15 000 болни от коронавирус починаха в Италия. Насред трагедията започва и търсенето на причините. Набелязана е вече и изкупителна жертва: Европейският съюз. Неговата политика била унищожила италианското здравеопазване.

Положението, в което са изпаднали 10-те милиона жители на Ломбардия, би било трудно за овладяване в много държави, в това число и в някои германски провинции: 12 000 пациенти с тежки симптоми на Ковид-19 се лекуват в болниците, 1300 се борят за живота си в интензивните отделения. Пациентите в регионите на Южна Италия са едва около една десета от тези в Ломбардия, но и там вече изнемогват.

Това пише за "Дойче веле" Тобиас Пилер от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Важно е как се харчат парите за здравеопазване

При това сумите за обществено здравеопазване са сравнително равномерно разпределени измежду двадесетте региона на Италия. Местните власти отговарят за организацията и структурата на здравеопазването. Ако сравним ситуацията в различните части на Италия,ще забележим, че не всичко зависи от сумите, които се предоставят. Много е важно как те се изразходват. 

Държавният бюджет за здравеопазване в Италия възлизаше на 118 милиарда евро през 2019 година - в сравнение с 2009 година той се е увеличил с осем милиарда. През това десетилетие бюджетът за здравеопазване е бил намаляван само веднъж - през 2012 година, когато правителството се опасяваше, че страната може да фалира. Като цяло обаче парите за здраве не нараснаха така, както желаеха мнозина. Особено в сравнение с периода между 1999 и 2009 година, когато покачването беше с 90%.

Корупция и неефективност

А финансови възможности не са липсвали: благодарение на паричната политика на Европейската централна банка, Италия всяка година икономисва десетки милиарди евро от лихвите по държавния дълг. Италианските политици многократно успяваха да осигурят и пари за увеличаване на пенсиите.

Бюджетът за тях се е увеличил с 45 милиарда евро от 2009 г. насам - до 276 милиарда евро. Това са 32% от всички публични разходи. Тази тенденция на увеличения е в сила и до днес, включително и поради връщането на възможността за ранно пенсиониране на 62-годишна възраст.

А сега излезе, че ЕС бил виновен - за това, че не всички държавни разходи са можели да нарастват свободно. И това се говори в една страна, чийто бюджетен дефицит редовно надхвърля предварително определения.

Корупцията и организираната престъпност са част от каналите, по които парите изтичат. Здравната система на Италия е отражение на неефективно функциониращата  икономика на страната.

Грешките на системата станаха очевидни

Пациентът става жертва на бюрокрацията, таксите и дългото чакане. Който не иска да чака половин година и повече за животоспасяваща операция или преглед, плаща от собствения си джоб. Пропуските в държавната система усложняват и забавят овладяването на сегашната епидемия. Плановите дейности са централизирани, а някои региони разполагат само с една лаборатория за тестване. Грешките на политиците в Южна Италия, които разпределяха парите предимно в интерес на своята партийна клиентела, вместо да създадат резерв, от който да се купуват предпазни маски и облекла, сега се оказват съдбоносни.

В Ломбардия бяха мобилизирани  много служители от общественото здравеопазване и от частния сектор. На юг обаче мудността на държавните институции е очевидна. Фатален се оказа и друг един проблем на системата:

липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари и лошото оборудване на съществуващите. Затова пациентите масово се струпват в спешните отделения на болниците - независимо дали са сериозно болни или имат някакъв дребен проблем. Първите заразени с коронавирус също се озоваха там. Така болниците за кратко време се превърнаха в развъдник на вируса. Оттам тръгна цялото нещастие.