Борисов пред Конте: Трябва да бъдем единни и солидарни
Секция: ПОЛИТИКА
08 Април 2020 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов пред Конте: Трябва да бъдем единни и солидарни

/КРОСС/ „Пандемията е бич за целия свят. Няма държава, която да не е притеснена. Затова всички ние трябва да бъдем единни и солидарни, за да опазим здравето на нашите граждани и да преодолеем заразата". Това обяви премирът Бойко Борисов в телефонен разговор с италианския си колега Джузепе Конте, съобщиха от "Дондуков" 1.Борисов бил категоричен, че всички държави са длъжни да продължат борбата с COVID-19 чрез непрекъсната взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението. В разговора той изразил подкрепа и солидарност с Италия, която е най-тежко пострадалата страна в Европа.

Премиерите дискутирали ефективните мерки, които всяка една от двете държави прилага за ограничаването на вируса. По време на разговора Борисов и Конте обменили мнения за тестове за диагностика на COVID-19, за лекарства и медицински консумативи при лечението на пациенти, заразени с вируса. Борисов изтъкнал, че наред с наложените мерки за социално ограничаване трябва да продължи и работата по смекчаване на икономическите последици от пандемията в подкрепа на бизнеса.

Борисов запознал Конте с бързата и успешна реорганизация на дейността на българската индустрия по време на извънредното положение. Той отбелязал, че наши компании произвеждат защитни облекла, шлемове и маски, които вече са достигнали до медицинския персонал, работещ пряко с пациенти с COVID-19. „Българската индустрия произвежда много качествени стоки. В момента се раздават за всички нуждаещи се. Днес дори ще бъдат изпратени 100 защитни облекла в Република Северна Македония", посочил в разговора българският премиер.