Прокуратурата: Задължение на Външно е да ни сезира за консула в Хага
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Април 2020 15:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата: Задължение на Външно е да ни сезира за консула в Хага

/КРОСС/ До момента Прокуратурата на Република България не е сезирана във връзка с изнесената в средствата за масово осведомяване информация, с източник Министерство на външните работи, за български гражданин, завеждащ консулската служба в посолството ни в Хага, Кралство Нидерландия, който събира незаконно такса "коронавирус" от посетителите в консулската служба на посолството.

Това се казва в съобщение от пресцентъра на прокуратурата, след като стана ясно, че на 6 април самоволно в нарушение на законите е въведена такса "коронавирус" от консула ни в Хага - по 5 евро за българи и по 10 евро за чужденци.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева съобщи на брифинг, че ще бъде предсрочно прекратена командировката, консулът ще бъде върнат веднага в София и ще се образува дисциплинарно производство.

От прокуратурата казаха, че съгласно чл. 205 от НПК, отговорност на длъжностното лице, на което му е станало известно извършването на престъпление от общ характер, е незабавно да уведоми органа на досъдебното производство, както и да се предприемат необходимите мерки за запазване на данните за престъплението. В този смисъл, задължение на органа, командировал лицето, е незабавно да сезира ПРБ за установеното.