Правят електрическа „УАЗ”-ка
Секция: Автомобили
08 Април 2020 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правят електрическа „УАЗ”-ка

/КРОСС/ След страхотния ретро модел Luka EV, представен през 2018 г., чешката компания MW Motors насочва вниманието си към друг проект: MW Motors Spartan е изцяло електрически офроудър, базиран на руския UAZ-469 Hunter.

Hunter е руският аналог на Jeep: офроуд автомобил с вид на военно превозно средство, който е в производство от началото на 70-те години на миналия век. Сега UAZ и MW Motors комбинират платформата на този представител на социалистическото автомобилостроене с електрическо задвижване. Името Spartan е едновременно препратка към опростения дизайн (вътре и вън) и метафора за неуморимия боец извън пътя. Spartan не е чистокръвен жребец, а работен кон, уточнява MW Motors.
Източник: MW Motors

Моделът ще разчита на батерии с капацитет от 56 до 90 kWh и „съответстващо по мощност електрическо задвижване". Това са официалните параметри, с които се разполага в момента. Думата „пробег" дори не се споменава. За сметка на това MW Motors Spartan вече е готов за серийно производство с ляв и десен волан.

Целевата група на чешката компания са онзи, които са „забравени" от пазара на електрически автомобили до момента, а именно „истинските ентусиасти на задвижването на четирите колела, селскостопанският сектор, горските работници, феновете на офроуд активностите и минните компании, които ценят здравия, практичен, минималистичен, достъпен и лесен за ремонтиране автомобил".

Трябва да се каже, че MW Motors не прави модификации по стари UAZ Hunter, а работи официално с UAZ. Това ще помогне да се използват заводите на UAZ и съществуващите мощности на MW Motors в Европа, където крайният продукт да преминава финалните процеси. Така се обещава „достъпна цена за крайния потребител". Но цена в момента също не се коментира.