Балет "Арабеск" подготвя програма за гледане и участие вкъщи (видео)
Секция: КУЛТУРА
09 Април 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балет "Арабеск" подготвя програма за гледане и участие вкъщи (видео)

/КРОСС/ Малко след като Васко Пармаков се пресели в по-добрия от световете, дългогодишният му сподвижник, басистът Веселин Веселинов-Еко продължи с пианото на Милен Кукошаров идеите на Пармачето да се импровизира върху композитори от преди век.

Първият им албум бе с музиката на Ерик Сати, любим не само на френски джазмени, но и на музиканти от цял свят („Куадро Нуево" с „Кайро Степс", „Чича Либре", Паоло Фрезу, Мишел Камило в дует с Томатито, Тони Китановски с Черкези оркестра, Артуро О‘Фарил или триото на Енрико Пиеранунци, ако трябва да селектирам от звучащите в стрийм „Дуенде".

Две години по-късно Еко и Милен „рецидивират" - след "ImproviSatie" (2017) идва ред и на „Consequences" (2019).

С присъщото му чувство за хумор, Еко кръщава дуото им Das Weltschmerz Duett („Мирова скръб"). И понеже шило в торба не стои, какъв по-добър момент от този, в който всички са по домовете си, за да отправят предизвикателство (не и без подкрепата на Пепи Коев от „София Лайв Клуб") към танцьори от Балет „Арабеск".

Резултатът може да се види в социалните мрежи на дуета и балета, споделяме възхитата от поредната „Изолация-Импровизация" - в техния случай по „Гносиен No 1" на Сати.

Заснетите със смартфони по домовете им моменти на блаженство доказват, че и българските артисти с нищо не отстъпват като инвенция и реализация на колегите си от цял свят, лишени от друга публика, освен виртуалната. Аплодисменти за Еко, Милен, Боряна Сечанова - арт-директор на балета и на танцьорите Андреа Дякова, Васил Дилчиков, Виктория Петрова и Ервин Есен.

video: https://www.youtube.com/watch?v=Sjkiq1TlsVM&feature=emb_logo