Космическият кораб "Союз МС-16" беше изстрелян от космодрума "Байконур"
Секция: Наука
09 Април 2020 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическият кораб "Союз МС-16" беше изстрелян от космодрума "Байконур"

Космонавтите на Роскосмос Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и астронавтът на НАСА Крис Касиди, отидоха на МКС

/КРОСС/ Руската ракета-носител "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Союз МС-16", беше изстрелян от космодрома "Байконур" в 11,05 ч. московско време. Стартът на изстрелването се излъчва на уебсайта на Роскосмос. Първият пилотиран старт за 2020 г. се извършва на фона на пандемията на коронавирус.
Ракетата излетя от 31-а площадка за изстрелване на космодрума. Космонавтите на Роскосмос Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и астронавтът на НАСА Крис Касиди, отлетяха за Международната космическа станция (МКС).

Около девет минути след изстрелването, "Союз МС-16" трябва да се отдели от третия етап на носача. Предвижда се корабът да лети до МКС по шестчасова схема, тоест ще направи четири обиколки около Земята. Скачването на космическия кораб с МКС е насрочено за 9 април в 17:15 часа московско време. Командир на новата експедиция ще бъде Крис Касиди, за когото този полет е трети в кариерата му. Иванишин също излиза в орбита за трети път, Вагнер все още няма опит в космически полет.

Стартът беше извършен от стартовия комплекс „Восток". Преди това астронавтите излязоха в орбита от първата пускова площадка, но тя е предназначена за ракети "Союз МС-16". За изстрелванията на Союз-2.1а се нуждае от мащабна реконструкция.

Първоначално беше планирано като част от нова експедиция до Международната космическа станция през април да летят руските космонавти Николай Тихонов и Андрей Бабкин, както и американският астронавт Крис Касиди. През февруари обаче, Сергей Крикалев, изпълнителен директор на Роскосмос за космически програми с пилотиран екип, заяви, че по медицински причини руската част от екипажа на "Союз МС-16" ще бъде заменена от студентите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер. По-късно междуведомствена комисия одобри промяната.

Новият екипаж ще прекара 196 дни на борда на Международната космическа станция. Общо са планирани над 50 научни изследвания и експерименти по време на новата експедиция. Три изследвания от общия брой ще бъдат извършени автоматично, без участието на екипажа.