Нов соларен парк заработи в град Добрич
Секция: ИКОНОМИКА
09 Април 2020 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов соларен парк заработи в град Добрич

/КРОСС/ Нов соларен парк изграден от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги отскоро заработи в град Добрич. Съоръжението с мощност 15 KWp e собственост на един от дългогодишните клиенти на енергийният доставчик - ТТ-СЕРВИЗ ООД. Освен вносител на над 28 водещи световни марки, специализирани в производството на транспортна техника и резервни части за товарни автомобили и автобуси, от 2011 година фирмата разполага и с модерен сервиз, в който извършва компютърна диагностика на транспортните средства и предлага ремонтни услуги.

През годините ТТ-СЕРВИЗ ООД е показала своя сериозен ангажимент към проблема с опазването на околната среда. Следвайки експертните съвети на енергийния одитор, към днешна дата фирмата е с изцяло подменено ЛЕД осветление в своя магазин, сервизни помещения и складове, а от месец март т. г. притежава и собствен ФЕЦ, чиято основна цел е да покрива част от енергийното им потребление.

„Осигуряването на енергийна и финансова независимост за моя бизнес, е нещо към което се стремя отдавна", коментира собственикът на ТТ Сервиз, Иван Атанасов. „За това реших да инвестирам в соларния парк. Оказа се обаче, че изграждането на подобно съоръжение не е никак лесна задача, Процесът е съпътстван от сложни процедури, които отнемат месеци... Най-хубавото от всичко е, че благодарение на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги и най-вече техните експерти Иван Иванов - енергийна ефективност и Павлин Станев - мениджър Продажби, днес аз притежавам високотехнологичен ФЕЦ, за който нито веднъж не ми се наложи да посетя някоя институция или да придвижа някакъв документ".

Централата е разположена върху площ от 180 кв. м. и има вградената онлайн система за мониторинг, която ще позволява на клиента в реално време да следи генерираната от PV - системата енергия и да я сравнява с текущата консумация на обектите си.

На база на очакваната годишна генерация от 18 MWh, възвръщаемостта на инвестициите може да бъде гарантирана в рамките на 6 - 7 години.

ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги е лицензиран консултант по енергийна ефективност за извършване на енергийни обследвания на промишлени системи и сгради. В рамките на своята програма „Енергийна ефективност" компанията реализира проекти за постигане на реална оптимизация на енергийните разходи при индустриални, търговски и битови потребители. Чрез своите собствени експерти и в партньорство с утвърдени доставчици и производители ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги предлага на клиентите си енергоспестяващо осветление, фотоволтаични инсталации, климатични системи, термопомпи, системи за енергиен мониторинг и управление на консумацията на електроенергия, енергоспестяващи електроуреди, както и различни специализирани услуги и консултации.