5G мрежите - вреди и ползи
Секция: Технологии
09 Април 2020 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
5G мрежите - вреди и ползи

Няма доказана вреда. Няма доказана безвредност

/КРОСС/ 5G мрежите са следващото поколение мобилни мрежи, предлагащи по-бързи скорости и по-надеждни връзки отвсякога. Петата генерация безжична мрежа използва по-високо енергийно излъчване с милиметрови вълни, а опасността се свързва и с отделената топлина. Тези вълни нямат енергия да повредят директно клетките в организма ни, но дългото излагане на 5G лъчение може да има негативни ефекти.

Πopaди виcoĸитe чecтoти, нa ĸoитo щe paбoти 5G, щe ca нeoбxoдими и дocтa пoвeчe ĸлeтĸи, ĸoитo дa изгpaждaт мpeжaтa, нo зa cмeтĸa нa тoвa, щe бъдaт мнoгo пo-мaлĸи и c пo-ниcĸa мoщнocт, зa paзлиĸa oт cъщecтвyвaщитe 3G и 4G. От гледна точка на технологичната еволюция 5G мpeжата щe даде тласък на интepнeт нa нeщaтa, осигурявайки инфpacтpyĸтypa нeoбxoдимa зa пpeнacянe нa oгpoмни ĸoличecтвa дaнни, пoзвoлявaйĸи пo-дигитaлeн и cвъpзaн cвят.

Какви рискове крие това за здравето?

За момента изводите на водещи световни институти могат грубо да се сведат до: Няма доказана вреда. Няма и доказана безвредност. „Нашият ден“ провежда един спокоен разговор по темата, който проследява различни гледни точки, странейки както от преувеличаване на вредите, така и от отричането им.
Гостуват д-р Николай Илиев, чиято първа специалност е инженер по телекомуникации. Той се спира по-подробно върху биологичния ефект от  излъчването на милиметровите вълни. Светлин Желев е главен редактор на технологичния сайт Kaldata, който застъпва тезата, че прогресът не може да бъде спрян.

И двамата уверяват, че няма повод за страх и паника, но опасенията остават.
За да се измери ефектът от лъчението на 5G мрежата, тя трябва да бъде изградена.  А това отнема време и още е в процеса на създаване. Никой обаче "не притиска" България да изгради такава мрежа в определен обхват и срок, каквито твърдения могат да се прочетат.

Технологията еволюира в процеса на изграждане, но е ясно, че „Няма от утре да стартира нещо, което да започне да действа като микровълнова фурна, и всички да започнат да се разболяват, по думите на Желев. Мрежите еволюират, ние като човечество се сблъскваме с радиовълните от много отдавна.

Всички днес използваме технологии, които някой някога е обявявал за фатално опасни", изтъкна още Желев.