След срещата в Светия синод: Без Благодатния огън за Великден, без върбови клонки за Цветница
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Април 2020 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След срещата в Светия синод: Без Благодатния огън за Великден, без върбови клонки за Цветница

/КРОСС/ Тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светият Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че Благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздава върба и цветя.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити в Синодалната палата, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Във фокуса на разговора са необходимите мерки и организацията за посрещането на Възкресение Христово, налагани от извънредното положение в страната във връзка с разпространението на Covid-19.

Министър-председателят Борисов е посочил, че към момента в името на живота и здравето на българските граждани за ограничение на разпространението на коронавируса са въведени редица мерки.

"От една страна сме забранили парковете, забранили сме хората да излизат в планините, затова пуснем ли ги да излязат така масово, много ме е страх да не тръгне голяма зараза", категоричен е бил премиерът Борисов по повод предстоящите празници Цветница и Великден.