Лекари: Няма данни кърлежи и комари да разпространяват коронавируса
Секция: Здраве
10 Април 2020 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари: Няма данни кърлежи и комари да разпространяват коронавируса

/КРОСС/ Няма данни кърлежи и комари да разпространяват коронавируса. Вирусът е сравнително нов, все още няма такива данни. Това обясни Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология" към Столичната регионална здравна инспекция. Тя обясни и какви мерки предприема Столична община срещу появата и разпространението на кърлежи. Планът за действие предвижда и повторно третиране на зелените площи, ако някъде се установи устойчивост на популацията. По-активни са мъжките кърлежи. Домашните животни са най-честите им преносители. Собствениците им да ги преглеждат и обезпаразитяват. Също така да бъдат внимателни, когато ги прибират вкъщи , заяви Илиева.

Третираните терени се обозначават от изпълнителите предварително с табели, на които има информация за вида обработка - използваният препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт, уточняват от Столична община.

На територията на Столична община ще се обработват над 29 000 декара, които включват всички общински паркове, градини, междублокови пространства, транспортни ивици и гробищни паркове. Заложена е двукратна обработка срещу кърлежи. Първата се провежда в момента, а втората предстои да се проведе през август и септември, обясни Сияна Хлебарска, главен експерт в дирекция "Зелени системи". В столицата е започнало и масово миене на улиците с препарат, за да се предотврати разпространението на коронавирус.