Патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Цветница и Великден
Секция: Православие
10 Април 2020 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Цветница и Великден

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим - Цветница и за Възкресение Христово - Великден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия.

На празника Вход Господен в Йерусалим или Цветница, на 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим.

За първи път в историята на БПЦ, тази година на Цветница свещениците няма да раздават на вярващите върбови клонки и цветя заради опасенията, че това би довело до увеличаване на заразяването с коронавируса.

На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим. В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т.нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

На Разпети петък, заради мерките за сигурност, вярващите няма да минават под масата в храмовете. От Светия синод съобщиха, че по четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение. От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия епископ Герасим.

На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще започне архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/ от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя ще бъде оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим.

По традиция Великденската служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи.

На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за т.нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим