Единна Европа ще е спасението от китайския дъмпинг след края на коронакризата
Секция: Коментари
11 Април 2020 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Единна Европа ще е спасението от китайския дъмпинг след края на коронакризата

/КРОСС/ "Кризата около коронавируса далеч не е отминала, в икономически план тепърва ще гледаме нейните отражения. Този, който успее да излезе от спирачките, да произвежда бързо и евтино, ще завладее много по-големи пазари, отколкото е имал до момента. Това е Китай. От китайския дъмпинг, който ще последва, може да ни спаси само единна Европа", каза Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Гърдев коментира ситуацията в Италия, превърнала се в огнище на коронавируса в Европа. Той посочи, че страната е в много тежко икономическо положение още от 2012 г.

“Това, което искат италианските политици, е емитирането на общи европейски облигации. В момента Италия получава дълг на световните пазари срещу голям лихвен процент. Когато към тези “коронаоблигации” се включат и германската, австрийската, нидерландската икономика, Италия ще получи дълг на по-нисък лихвен процент”, обясни Гърдев.

Според него, въпреки острата антиевропейска риторика на някои политици в Италия, разпад на Европейския съюз няма да последва заради коронавирусната криза.

“ЕС е нужен, но ще стане много по-нужен, когато се оценят размерите на кризата. Страните няма да могат да се оправят сами с нея”.

По отношение на САЩ дипломатът изрази очакване темата за коронавируса да е водеща в дебатите преди президентските избори в края на 2020 г.

“Начинът, по който Америка излиза от тази криза, ще е условието за бъдещия президент”, смята Гърдев.