Една кулинарна класика от Русия: Херинга под шуба
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Април 2020 08:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Една кулинарна класика от Русия: Херинга под шуба

/КРОСС/ Руснаците обичат херинга. В тази рецепта обаче рибата е скрита. Или по-точно - увита с дебел слой зеленчуци. "Херинга под шуба" е кулинарна класика в Русия. Това е типично празнично ястие, сервирано главно в новогодишния ден. Смята се, че рецептата е заимствана от кухнята на руските евреи. Други пък твърдат, че рецептата е изобретена от търговеца Богомилов през 1918 година, като рибата в била символ на пролетариата, а зеленчуците - на селяните.

Подобни рецепти с херинга се срещат и в кухните на скандинавски държави като Швеция и Норвегия. Как да си приготвите херинга под шуба - вижте в канала "Try This" във vbox7:

Необходимите продукти за четири порции:

Лук - 1 глава
Риба херинга филе - 1.5 броя
Варени картофи - 200 гр
Варени моркови - 130 гр
Варени яйца - 1.5 броя
Варено цвекло - 230 гр
Майонеза - 200 гр

Ето как да си я приготвите:

Сварете зеленчуците до готовност. Сварете яйцата за 10 минути. Отстранете всички кости на рибата. Нарежете я на малки парченца. Вземете голяма чиния, най-добре прозрачна, за да се виждат слоевете, или ако искате да е по-ефектно, аранжирайте в ринг. Сложете херингата равномерно на дъното. Добавете ситно нарязан попарен и отцеден бял лук. Сложете тънък слой майонеза. Настържете картофите и направете слой от тях. Намажете отново с майонеза и редувайте слоеве от настърган белтък, жълтък, моркови и цвекло.
Оставете на студено, най добре е ястието да преседи една нощ, за да се смесят вкусовете.