Боил Банов: Заплатите в държавните културни институти са осигурени за половин година напред
Секция: КУЛТУРА
13 Април 2020 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боил Банов: Заплатите в държавните културни институти са осигурени за половин година напред

/КРОСС/ Най-трудно като министър и като човек на изкуството е било решението за затварянето на културните институти. Това каза в Сутрешния блок на БНТ министърът на културата Боил Банов. Макар и много логични, те са крайно неприсъщи, смята той.

Беше обявена подкрепа за независимите артисти - 3 минимални работни заплати, заедно и осигуровките. При тях се има предвид два месеца извънредно положение и 1 месец след това. При тях ще се стартират много програми и проекти. Сериозно ще се увеличат парите за създаване на нов продукт и за разпространение на вече създадени такива. Ще бъде удължен срокът на проектите, ще се променят и условията в частта административни разходи, които до сега са били 10%. Сега това перо ще се качи поне на 25%. Всички заети ще могат да имат заплата през проекта.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца извънредно положение плюс още до 6 месеца.

Ако се удължи извънредното положение, ще удължим и мерките, ще въведем и нови. Мерките не са само по отношение на ограничаване на социалните контакти, мерките в цялата страна и в икономиката, и в частност в сектор култура, са в крайна сметка и животоспасяващи, и позитивни, които дават възможност за растеж и развитие, коментира още Боил Банов.

Министърът обясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползва от мярката 1 500 лева на месец безлихвен заем. Очаква се да бъде направен регистър на свободните артисти у нас, обяви министър Банов. Той обясни, че у нас 25% от артистите са свободни.

Ние поемаме мерки в целия сектор и то дългосрочни, които да дават възможност за развитие. Ние, че ще излезем по-бедни от тази криза, но и ще излезем с доста позитиви и с доста перспективи за развитие. Министърът обясни, че се разработва поставянето на термокамери в културните институти у нас. Целта е зрителят да бъде спокоен.