Какви ще са мерките за Великден в Бачковския манастир?
Секция: Православие
16 Април 2020 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какви ще са мерките за Великден в Бачковския манастир?

/КРОСС/ По традиция, на Велики четвъртък в Бачковския манастир започва боядисването на великденските яйца. И тази година светата обител се подготвя да посрещне вярващите на най -светлия християнски празник. Заради извънредното положение в манастира очакват по-малко хора, предприемат се и мерки за сигурност както за всички монаси, така и за хората, които ще дойдат тук.

Епископ Сионий - игумен на Бачковския манастир коментира, че тази година празниците ще преминат под знака на карантината, която е обявена и която Светият синод подкрепи с няколко свои окръжни писма, така че да бъде предпазен българският народ и същевременно храмовете да останат отворени. Това е едно велико достояние за всички нас, тъй като храмът подкрепя хората, той дава сила на хората и когато храмът е отворен, сърцата, душите ни са отворени, страхът става по-малко и всички тези депресии, от които всички се плашим, ще бъдат по-малко, допълни той. Епископ Сионий призова, който има сили, да отиде в храма, който има мъдростта и желанието - да си остане у дома и там да празнува празниците. Но които отидат в храма, са задължени да спазват изискванията - носенето на маски, дезинфектанти, внимание и отстояние един от друг.

Епископ Сионий обясни, че според традицията в обителта се боядисват толкова яйца, колкото е годината - следователно ще бъдат боядисани 2020 яйца. А тези, които са получили като дарение, ще раздадат на социално слаби хора.