17 държави ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи за периода 13 март - 31 октомври 2020 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2020 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
17 държави ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи за периода 13 март - 31 октомври 2020 г.

/КРОСС/ Външният министър на България - Екатерина Захариева сподели в своя профил в социалните мрежи, че: "Федералното министерство на външните работи на Германия е информирало току-що, че в условията на кризата, причинена от разпространението на COVID-19, българските граждани ще могат да използват паспорти, заместващи паспортите документи и други документи за самоличност до шест месеца след изтичането на валидността им само с цел завръщане в България.
Получихме тази вечер уверение и от унгарското Министерство на външните работи и търговията, че полицията в Унгария е предупредена да пропуска нашите сънародници към родината, дори документите да да им изтекли.
Така към момента вече 17 държави, с които имаме дипломатически отношения, потвърдиха, че ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г.
Това са Австрия, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Ирландия, Катар, Нидерландия, Норвегия, Полша, Словакия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия, Черна гора и Унгария. Други 6 страни признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи – Словения, Португалия, Босна и Херцеговина, както и Иран, Индонезия и Нигерия."