Преди 21 години си отиде Рицаря на съгласието и разума
Секция: Коментари
17 Април 2020 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преди 21 години си отиде Рицаря на съгласието и разума Днес на 17 април се Навършват 21 години от кончината на политикът и държавникът Николай Добрев.

/КРОСС/ Историята ще го запомни като Рицаря на съгласието и разума, който на 4 февруари 1997 г. чрез исторически компромис и връщане на мандата за съставяне на второ социалистическо правителство спаси България от тежко политическо противопоставяне, разруха, морална и политическа криза.

Тогава Николай Добрев преподаде безпрецедентен урок по морал и българщина, който ще задължава политическия ни елит да следва пътя на националното съгласие и поставянето на държавния интерес над партийния. Николай Добрев бе голям български патриот и социалист трето поколение. Беше истински достоен българин, истински мъж, верен приятел, вдъхновяващ лидер! Непоколебим идеалист, яростен борец с корупцията, той бе макар и за кратко успешен министър на вътрешните работи.

Държавническата му постъпка на 4 февруари бе част от логиката на мирния преход - най-голямото достижение на страната ни в последните три десетилетия. Без онзи 4 февруари 1997 г. днес България нямаше да е член на Европейския съюз, а БСП щеше да е част от миналото, а не лявата и социална българска партия.

Именно затова нека в днешното тежко и кризисно време личности като Николай Добрев щяха да са пример за държавническо поведение и лидерство.

Поклон пред светлата му памет!

Проф. Светлана Шаренкова