Благодатният огън ще стигне до всеки православен храм и тази година
Секция: Православие
18 Април 2020 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Благодатният огън ще стигне до всеки православен храм и тази година

/КРОСС/ В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово". Тази година церемонията ще бъде без поклонници и с ограничен брой участници - около десет, но ще се излъчва по телевизията за целия свят.

С решение на Светия синод тази година духовници от Българската православна църква няма да пътуват до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който се очаква да слезе и днес - на Възкресение Христово.

В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година, така както и в столичния катедрален храм „Света Неделя", обясни за "Хоризонт" отец Кирил Попов:

„Това е чудо, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, но за утеха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим това Благодарен огън. И сега тези, които имат желание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод".

„Има някои църкви и манастири, където пазят Благодарния огън от миналата година", потвърди и ловчанският митрополит Гавриил:
„Това е компромис също да не ни обвиняват, защото при идването на Благодатния огън също има събиране на много хора и решихме тази година да не го направим".

Спестените средства от полета се предоставят за лечение на заразени с Ковид-19, добави ловчанският митрополит:
„После ние решихме парите, които трябваше да се дадат - тук е и самолетът, тук са и летищни такси, да се иде за Благодатния огън, то те нека да се използват за борбата срещу епидемията и за лекуване на болни", каза митрополит Гавриил.
В Румъния Благодатният огън ще пристигне от Ерусалим и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите в страната на летището в Букурещ.
Делегация от гръцки духовници ще донесе от Благодатния огън. В Гърция духовниците за пореден път призоваха към смирение и стриктно спазване на мерките на правителството. Полицията е мобилизирана след призиви в социалните мрежи за религиозен бунт срещу ограниченията и затворените църкви, в които дори и камбаните няма да бият тази нощ.