Разпространението на коронавируса в Европа започва да се стабилизира
Секция: СВЯТ
18 Април 2020 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разпространението на коронавируса в Европа започва да се стабилизира

Все повече европейци очакват с надежда облекчаване на ограниченията

/КРОСС/ Въпреки че редица страни продължават да регистрират нови случаи на COVID-19, разпространението на заразата в Европа започва да се стабилизира. И ако досега основна цел на властите беше да не се стигне до рязко увеличаване на случаите, все повече европейци очакват с надежда облекчаване на ограниченията.

Във Франция епидемията от коронавируса остава на доста високо ниво, със 761 смъртни случаи през последното денонощие. И въпреки че общият брой на починалите наближава 19 000, френските власти виждат положителните признаци. За трети пореден ден намалява броят на приеманите в болници хора, както и на тези в реанимация.

Италия продължава да е страната с най-много смъртни случаи в Европа - близо 23 000. Починалите за последното денонощие са 575. Сега действащите ограничителни мерки са в сила до 3 май, но на този етап властите не предвиждат някакво по-сериозно облекчаване или отваряне на училищата. Все пак има и положителни новини - Италия обяви, че броят на оздравелите от COVID-19 в рамките на денонощие е бил 2563. Това е рекорд от началото на пандемията в страната. И ако доскоро борбата беше да се ограничи броят на заразените и на смъртните случаи, все повече италианци водят битка за оцеляване заради пълната карантина. Седем седмици след въвеждането на пълна карантина в Италия, расте броят на хората, които разчитат на благотворителност, за да се нахранят.

В Германия властите обявиха в петък, че епидемията от новия коронавирус в страната вече е под контрол. Днешните данни обаче показват, че за четвърти пореден ден има скок на новите инфекции. Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са се увеличили с 3609 до общо близо 137 500. Властите в Берлин насочват усилия в спасяването на германската икономика.

„Германската икономика се намира в много по-сериозна ситуация от всичко, което сме преживявали в следвоенния период. Положението ще бъде вероятно по-тежко от това, което видяхме по време на банковата и борсовата криза. Трябва да направим така, че не само много компании да не претърпят сериозни загуби, но и да не се опасяват за съществуването си", заяви Петер Алтмаейр, министър на икономиката на Германия.

Все повече анализатори предупреждават за опасностите от прибързаното смекчаване на социалното дистанциране и други рестрикции в борбата с новия коронавирус.