В „Света Неделя” бе отслужена великденската служба Второ Възкресение
Секция: Православие
19 Април 2020 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В „Света Неделя” бе отслужена великденската служба Второ Възкресение

/КРОСС/В столичния храм "Света Неделя" бе отслужена великденската служба за Второ Възкресение, предаде репортер на БГНЕС. По традиция тя се отслужва от Българския Патриарх Неофит, но тази година заради мерките за сигурност службата ще оглави Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. На нея присъстваше и епископ Поликарп.

В катедралния храм бяха дошли сравнително малко миряни, които бяха с маски и на дистанция един от друг. По този начин богомолците спазиха инструкциите на оперативния щаб и Светия синод. През цялата изминала седмица светската и църковната власт апелираха към хората да стоят и да се молят вкъщи.
На Вечернята в първия ден на Пасха (Второ възкресение), която се отслужва по традиция около обяд на неделния ден на Христовото Възкресение, типикът предвижда да се чете Евангелско четиво от светия апостол и евангелист Йоан на различни езици в знак на това, че много народи са повярвали в проповедта на Възкресението. Свещенослужителите прочетоха евангелското четиво на различни езици - на църковнославянски, гръцки, английски, френски, турски, румънски и български.
Патриаршеското и синодално Пасхално послание беше под знака на коронавируса.
„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е към всички онези, които вече не са между нас да бъдат опростени, по милвани и приети от небесния наш Отец и да получат дял в царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза - особено за лекарите и медицинските работници и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота", се казва в посланието.
Епископът в словото си отбеляза, че макар и страната ни да преживява всичко случващо се по-леко и по-безболезнено в сравнение с други близки и далечни за нас страни, „повсеместното страдание на толкова много хора не може да не се отразят на чувствителността ни".
Преди службата някои от богомолците заявиха пред камерата на БГНЕС, че идват да се помолят за мир, здраве и сили на целия свят в борбата с пандемията.