Затвориха Желязната църква в Истанбул
Секция: Православие
20 Април 2020 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвориха Желязната църква в Истанбул

/КРОСС/ Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба за Възкресение Христово в параклиса в Българската екзархия в квартал „Шишли", без богомолци. Службата беше излъчена на живо през социалните мрежи.

Вселенският патриарх Вартоломей заповяда във всички църкви, подчинени на патриаршията в Истанбул, сред които са и българските храмове в Турция, да не се провеждат публични богослужения. Поради това беше затворена и Желязната църква „Свети Стефан". Вартоломей призова да се последват съветите на медиците, хората да останат по домовете си.

Българската православна общност в Истанбул и християните в цяла Турция тази година посрещат Възкресение Христово по необичаен начин по домовете си. Тъй като в Турция заради коронавирус, този уикенд има 48 часова пълна забрана за напускане на домовете, валидна за всички граждани. Ето защо посещенията на богомолците в храмовете бяха невъзможни.
„Всеки може да запали свещ пред иконата и да почета Светото писание или църковна книга у дома, за да отбележи Възкресението", посъветва миряните, отец Ангел.

Служба е отслужил и българският свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък.

По традиция българската общност в Истанбул заедно посрещаше Възкресението, в българската екзархия в район Шишли, а на сутринта в неделя след литургията за второ Възкресение в храма „Св. Стефан" се събираше на празничен обяд в пролетно раззеленения двор на Екзархията. Тази година забраната на турските власти гражданите да излизат от домовете си през събота и неделя в 31 области в страната , както и забраната за посещения на храмовете, издадена от патриарх Вартоломей, осуети спазването на традицията за най-големия християнски празник.

Вселенският патриарх също отслужи традиционно Света литургия снощи в неговата патриаршеска църква в район Балат, близо до желязната църква "Свети Стефан". На литургията присъстваха единствено няколко църковни служители. За първи път в църковната история този храм беше лишен от миряни. А церемонията беше излъчена чрез социалните медии и градиционно от гръцката национална телевизия.

Вартоломей отправи молитва за здраве и благоденствие на всички християни, както и за гражданите на Турция, както и молитва за успешно преборване с пандемията по целия свят.