Масов убиец отне живота на най-малко 16 души в Канада
Секция: СВЯТ
20 Април 2020 10:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масов убиец отне живота на най-малко 16 души в Канада

/КРОСС/ Най-малко 16 души са загинали при продължило над 12 часа нападение в канадската провинция Нова Скотия, предаде Франс прес.
Гейбриъл Уортман, 51-годишен, е стрелял по хора на няколко места в провинцията. Властите все още не са установили точния брой на жертвите и е възможно броят им да нарасне още.
Това е най-тежкото масово убийство в историята на Канада, където подобни нападения са рядкост. Най-тежкото досега масово убийство беше извършено през 1989 г. в Монреал. Тогава загинаха 14 души, припомня АФП.
Нападателят е носел поне части от полицейска униформа и има данни, че е използвал поне една кола, приличаща на патрулна. Той не е бил служител на правоохранителните органи, а зъбен техник.
Една от жертвите е полицейска служителка, отговорила на повикване. Неин колега е ранен без опасност за живота.
Уортман е загинал след преследване из цялата провинция. Засега мотивите му остават неизвестни. Няколко жертви изглежда не са били свързани с убиеца, но фактът, че той е разполагал с униформа и полицейска кола кара органите на реда да смятат, че нападението е било подготвено предварително.
Засега няма данни за обстоятелствата около смъртта на нападателя.
Серията от убийства е започнала в градчето Портапик, разположено на стотина километра от Халифакс.
Премиерът Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си на роднините и близките на жертвите на пресконференция в Отава и благодари на полицията за упоритата работа.