В Бачковския манастир изнесоха иконата на Света Богородица до Клувията
Секция: Православие
20 Април 2020 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Бачковския манастир изнесоха иконата на Света Богородица до Клувията

/КРОСС/ Във втория ден на Великден в Бачковския манастир беше спазена традицията и иконата на Света Богородицабеше изнесена от храма на Светата обител, за да бъде отнесена до местността Клувията. Заради ограничителните мерки иконата беше поставена в автомобил, за да не я носят вярващите на ръце. В литийното шествие се включиха много малко хора, които бяха с маски и спазваха необходимата дистанция.

Легендата разказва, че иконата на Божията майка е била скрита по време на османските нашествия. Намират я във втория ден на Великден преди повече от 4 века две овчарчета и я връщат в Светата обител, а оттогава хората вярват в чудодейната й сила.

След утринното богослужение, водено от игумена на Светата обител епископ Сионий, иконата беше изнесена под камбанен звън от храма „Света Богородица":

"Пресвета Богородица да се моли за всички човеци, да ни закриля и пази и нейният пребожествен син, възкръснал от мъртвите, да благослови всички човеци в нашата благодатна родина и всички, които се трудят в борбата с коронавируса", каза игуменът.