Щетите от земетресението в Загреб се оценяват на около 6 милиарда долара
Секция: СВЯТ
22 Април 2020 18:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Щетите от земетресението в Загреб се оценяват на около 6 милиарда долара

/КРОСС/ Земетресението, което удари хърватската столица Загреб преди месец, е причинило щети за над 42 милиарда хърватски куни или 6,03 милиарда долара и страната ще потърси помощ, за да финансира възстановяването, обяви днес хърватското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Един човек загина, а 27 бяха ранени в труса от 5,3 по Рихтер на 22 март, а много хора трябваше да напуснат домовете си заради увредените сгради.

"Нашите експерти, които също се консултираха с чуждестранни колеги, оценяват щетите на около 42 милиарда хърватски куни. Най-спешните въпроси са пълното възстановяване на комини, водоснабдяване и отопление, за да може хората да се завърнат в своите домове", заяви министърът на строителството Предраг Стромар.

"Ние също искаме финансова подкрепа от Европейската комисия и Световната банка, а също планираме и донорска конференция", каза той.

Финансовият министър Здравко Марич заяви този месец, че Хърватия ще се нуждае от до 70 милиарда куни в следващите няколко месеца, за се справи с икономическото влияние на кризата с коронавируса, отбелязва "Ройтерс".