Емил Георгиев: Туроператорите са важни, но щетите от кризата не трябва да са изцяло за сметка на потребителите
Секция: Туризъм
23 Април 2020 17:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Георгиев: Туроператорите са важни, но щетите от кризата не трябва да са изцяло за сметка на потребителите

Емил Георгиев - председател на ФПБ на среща с министър Николина Ангелкова

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с председателя на Федерацията на потребителите в България инж. Емил Георгиев, в която участва и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Обръщаме се към Вас и КЗП, защото туроператорите са безспорно важни за излизане на сектора от кризата с коронавируса, но щетите от нея не бива да са изцяло за сметка на потребителите, подчерта инж. Георгиев.

Министър Ангелкова обърна внимание, че е запозната с мотивите на потребителските организации в защита на клиентите на туристически услуги. В усилията да намерим бърз и гъвкав начин за преодоляване на негативните последици от пандемията търсим баланса, който да удовлетворява всички заинтересовани страни, така че потребителите да не бъдат ощетявани, каза тя.

Правителството и министерството продължават активно да работят в подкрепа на интересите им, защото именно потребителите остават без средства, когато икономиката не работи, коментира тя.

Министърът обърна специално внимание, че още в началото съвместно с КЗП бяха изготвени указания и препоръки по отношение на сключени договори за туристически пакети, чието изпълнение е невъзможно при извънредното положение. Тези насоки са публикувани на интернет страницата на министерството. Туристическата администрация е в постоянен диалог с Генералната дирекция Потребители и правосъдие на Европейската комисия за прилагане на Директивата за пакетните туристически пътувания в условия на COVID-19.

Позицията ни е трудна в момента, но нашата работа е свързана с това да се защитават интересите на потребителите и всяко предложение от Вас би било добре дошло, поясни Димитър Маргаритов.

Инж. Георгиев увери, че организацията поддържа много активни връзки с Министерството на икономиката и така се оформя един своеобразен триъгълник с обща позиция. Според него това партньорство ще помогне да се решат ефективно проблемите на потребители, които сигнализират, че не могат да възстановят сумите си от платени вече организирани екскурзии и почивки. Освен това като потребителска федерация няма как да не защитим правата и на индивидуалните клиенти, заяви още той.

Министър Ангелкова и Димитър Маргаритов благодариха на представителите на неправителствения сектор за тяхното съдействие. Нашата обща цел е да работим в защита на потребителите, като се спазват договорите и се предлага качествен продукт. В съвместните ни планове е включена кампания за насърчаване на вътрешния туризъм с акцент върху българските туристи и гостите от съседните ни страни. Предстои да бъде подписан и меморандум за сътрудничество, за да може не само да бъдат възстановени позициите на туризма след кризата, но и да се гарантират изцяло правата на потребителите, подчерта министър Ангелкова.