Българският финал на най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа - PowerUp!
Секция: Технологии
24 Април 2020 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският финал на най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа - PowerUp!

/КРОСС/ Националният финал на най-голямото състезание за стартиращи компании в Централна и Източна Европа – Powerup! ще се проведе на 28 април от 13.00 ч. като за първи път събитието ще се проведе изцяло онлайн.

В тазгодишното издание на PowerUp! се включиха 40 български стартъпа с проекти в сферата на чистата енергия. Шест от тях достигнаха до националния финал и ще представят проектите си на международното жури, а накрая само един от тях ще продължи напред в надпреварата, представлявайки България на международния конкурс.

Там, той ще се състезава за награда от 50 000 евро, възможност за включване в акселераторските програми на EIT InnoEnergy, както и допълнителни награди, осигурени от официалните спонсори и партньори на конкурса. Проектите, които ще бъдат представени и оценявани на националния финал в България са следните:

1. Zero Wave: компания, която предотвратява използването на пластмаса за еднократна употреба, като предлага 100% биоразградими съдове за хранене.

2. Mimirium: компания, която променя модела на функциониране на Big Data, при който контролът на данни е при потребителите,. Vinghen: българска компания за дизайн и производство на електрически пуш-скутери и велосипеди, чиито модели целят да направят пътуването в града по-забавно.

3. Гордост на фермера: компания, която помага на малките земеделски производители да увеличат срока на годност и пазарната стойност на плодове, зеленчуци и билки чрез въвеждането на иновативни слънчеви дехидратори за храна.

4. Technovatorz: HHO (оксиводородни технологии) - Нашата мисия са ниските емисии.

5. AirLief: компания, която произвежда стилни защитни маски срещу замърсяването на въздуха и разработва решения за персонализирана защита.

Събитието ще открият Марияна Хамънова – изпълнителен директор на Клийнтех България и Елица Панайотова, Столична община. Eкспертното жури ще се състои от: Марияна Хамънова, изпълнителен директор на Клийнтех България; Кристина Ескенази – председател на Биотехнологичен и здравен клъстер България и Член на УС на Клъстер Изкуствен Интелект България; Михал Байда – мениджър бизнес развитие, EIT InnoEnergy.

#PowerUp! 2020 България е организиран от Cleantech Bulgaria и се провежда с подкрепата на Столична община и Зелена София.

Регистрацията за националния финал на #PowerUP! е БЕЗПЛАТНА и ЗАДЪЛЖИТЕЛНА: http://eventbrite.com/e/102973839526/

PowerUp! цели да открие и финансира най-обещаващите стартъп и скейлъп компании, както и малки и средни предприятия в Централна и Източна Европа. Тазгодишният рекорден брой заявки за участие и мрачните икономически перспективи подчертават нуждата от подпомагане на регионалните предприятия, с цел растеж и стабилизация на бизнеса.

В рамките на крайния срок за участие в международния конкурс се включиха общо 425 стартъпи от 24 държави от Централна и Източна Европа Освен горе-посочените награди, Конкурсът предоставя и възможности за инвестиция в размер на няколко милиона евро насочена към иновативни компании, както и възможността за присъединяване към мрежата на EIT InnoEnergy.

Сред участниците в конкурса, тазгодишното издание бележи и рекорден брой от 360 избрани стартъпи, които ще се състезават за националната титла Стартъп на годината в тяхната съответна държава.

Отборите, състезавайки се за титлата, също така ще имат възможност да придобият финансиране от €50.000 за първо място и други ценни награди, предоставени от ключови партньори като Amazon Web Services, Revolut и SpeedUp Group. Компаниите ще получат разнообразие от възможности за подпомагане, сред които в сферата на продуктово развитие, пилотни проекти, маркетинг стратегии, международно въведение на пазара, растеж и допълнителни възможности за финансиране.  

“Беше въпрос на преценка дали да процедираме със събитието въпреки ситуацията в Европа и масовата карантина, която цели ограничение на разпространението на COVID-19.” – заяви Якуб Милър, главен изпълнителен директор на EIT InnoEnergy за Централна Европа.

“Взехме решение да продължим с инициативата именно заради създалата се ситуация – макар и правейки го онлайн, по безопасен и отговорен начин. Искаме да продължим да подкрепяме иновативните предприятия, за да им помогнем да оцелеят, развият и преуспеят във време, в което икономическите перспективи изглеждат доста мрачни. Докато много канали и доставчици на пазара оттеглят своята дейност, с подкрепата на Европейският институт за иновации и технологии, ние оставаме тук, за да продължим да подкрепяме иновативните предприемачи с инвестиции, ноу-хау и ценни партньорства.

Националният селекционен процес и държавните финали ще се провеждат онлайн от началото на април до края на май. Решението относно графика и мястото на провеждане на международния Голям Финал, предстои да бъде установено в предстоящите седмици, в зависимост от актуалния статус на правителствените рестрикции върху провеждане на събития за региона.