Проф. Кантарджиев: Никакви пейки, биричката само вкъщи
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2020 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Никакви пейки, биричката само вкъщи

/КРОСС/ Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по радио „Фокус“.

Той напомни, че парковете все още са затворени, а пейките са забранени да се ползват. Там, където не са паркове, не е редно на близко да стоят хора. Разговорите трябва да са между хората на около 1,5-2 м, задължително с маски. Трето, винаги на слънчевата страна. Слънцето е най-силният дезинфекциращ фактор на градската среда, подчерта още Кантарджиев.

Никой не си прави илюзия, че с каквито и мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция.

Това не се е случвало никъде в историята и в никоя държава, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Панорама“ по БНТ. Това, което се опитваме да направим и успяваме, е да държим инфекцията под известен контрол, да отлагаме нейното развитие и най-вече да смачкаме върха. Той да не е остър, да не се чудим къде да приемаме болните, да нямаме апаратура, да нямаме лекарства. Това успяхме за момента да го постигнем, обясни той. И добави, че ще бъде много жалко, „ако сега не устоим по чисто емоционални причини“.

Вероятно първата стъпка за облекчаване на мерките срещу коронавириуса ще бъде отваряне на парковете и Витоша. Това ще стане, ако хората спазват правилата, уточни д-р Кунчев.

Очевидно, че при нови 90 случая за 24 часа, се катерим към по-стръмна крива. Нека да видим как ще продължат нещата през следващата седмица, за да можем да отчетем някаква тенденция, посъветва той.

Ако отслабим мерките, отиваме към гръцкия и турския вариант, предупреди д-р Кунчев.