Маслини - защо, освен вкусни, са и полезни?
Секция: Здраве
25 Април 2020 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маслини - защо, освен вкусни, са и полезни?

/КРОСС/ Замисляли ли сте се някога, когато ядете маслини защо те са толкова вкусни и важни в режимите ни на отслабване и поддържане на телесното тегло?


Стандартните зелени маслини имат още няколко подтипа - гръцки Каламатигръцки зелени, гръцки черни, гръцки пълнени и други. Също така съществуват маслини, в които има растящ бадем.

Това е изключително полезно хранително средство, което доставя на организма богата гама от омега-3-мастни киселини, растителни протеини и биофлавиноиди, които имат важно значение за нормалните метаболитни процеси в тялото.

В комбинация с аператив от мартини, маслините се превръщат в универсален диджестив, който спомага храносмилането след тежка трапеза, на каквато може да се наслади всеки човек през коледните и новогодишни празници, рождени дни, фирмени банкети и други.

Маслините са изключително ценен източник на витамини - А, В, Е, D, C, К. Витамин С е най-силният антиоксидант и активатор на имунните процеси.

 Витамините D и К са изключително полезни за костния растеж и развитие, ставния апарат от връзки, сухожилия и мускули.

Отделно витамин К, известен на фармацевтичния пазар като фитоменадион, има важно значение в процесите на кръвосъсирване при хора с наследствени или придобити заболявания засягащи коагулационните пътеки в организма. Витамин А пък предпазва от хемералопия или кокоша слепота, което е нарушение в нощното зрение.

В маслините освен богатата гама от витамини, поради което те се превръщат в универсален лек за много заболявания, както и за поддържане на здравословен режим в организма, се съдържат и много важни мастни киселини.

Всичките мастни киселини са мононенаситени - омега 6 (линоленова киселина) и омега 9. Тези мастни киселини са изключително важни, което позволява да се срещат в литературата още под името незаменими мастни киселини.

Те са особено полезни за прием от малки деца, защото осигуряват растежа на скелетния им апарат и ускоряват по естествен начин човешкия метаболизъм. Отдавна е известна и една друга сентенция – колкото маслините са по-богати на мастникиселини, то толкова повече потъмнява техния цвят. Среща се богат цветови асортимент – от зелени до светлолилави и черни.

Маслините предпазват и от много сърдечносъдови заболявания. Благодарение на голямото си количество ненаситени мастни киселини, те овладяват състоянието на повишен лош холестерол. Доставят директни совалки, които действат по антагонистичен принцип и не позволяват на лошия холестерол да се внедри в клетките и по стените на кръвоносните съдове.

От своя страна това помага ефективно в борбата с високо кръвно налягане и атеросклероза, което е предпоставка за тромбоза на централни артерии и вени.

Маслините съдържат много ниско ниво на въглехидрати, а в някои случи – те липсват изцяло. Комбинирани с леки протеинови храни, маслините са особено подходящи за вечерен прием, който да не затормозява човешкия метаболизъм и да предпазва от натрупване на излишни килограми след обилно похапване на тежка храна привечер.

Препоръчителни са комбинации с нискомаслена извара, риба – скумрия, сьомга и други видове риба, които са богати на мастни киселини или пък свежа салата от домати, краставици, кромид лук или чесън, който в комбинация с маслините има невероятен ефект в борбата с повишеното производство на инсулин, както и налични бактериални или вирусни инфекции.
 
Маслините имат и козметичен ефект – омега-9-мастната ненаситена киселина се свързва с биомембраните в клетките, което помага за изглаждане на бръчките и уплътняване на подкожния слой между дерма и епидермис на пострадалия от възрастта кожен район.

Сто грама зелените маслини съдържат 15 г чисти липиди, сто грама черни маслини - около 21 г липиди. Въглехидрати липсват. Протеини – 1-5 г на 100 г маслини.
 
Изложението за структурните особености на маслините и тяхното влияние върху протичането на нормалните физиологични процеси в организма показва, че те са един важен и незаменим продукт от хранителния режим на всеки човек, който има желание да развива организма си към по-добро и балансирано състояние.