Италиански град си печата собствени пари и си ги харчи в местни магазини
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Април 2020 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италиански град си печата собствени пари и си ги харчи в местни магазини

Банкнотите „Дукати" се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди

/КРОСС/ Кастелино дел Биферно е малко градче в южната част на Италия, регион Молизе, с едва 550 жители. Печатането на пари е нещо, което кметът на града Енрико Фратанжело изучава повече от дванадесет години. Пандемията от COVID-19 му дава възможност да изпробва уменията си, съобщават Евронюз и БГНЕС.

"Решихме да си отпечатаме пари, за да сме сигурни, че местната икономика може да издържи на въздействието на ситуацията. Колкото и да е малка тази икономика, все още три или четири фирми работят, без да се разглеждат баровете или кръчмите", обясни Фратанжело.

Банкнотите „Дукати" се раздават на жителите в съответствие с техните икономически нужди. Те вече са похарчили хиляди "Дукати" в техните местни магазини. На всеки две седмици магазините връщат "Дукати" на Общинския съвет и получават съответната сума в евро.

Кметът смята, че това също е възможност за увеличаване на чувството за принадлежност на града, тъй като банкнотите изобразяват местни символи като църквата, обществения басейн или статуята на Богородица.

"Пет „Дукати" струват 5 евро, 20 от тях струват 20 евро. Това е за да се избегне объркване, особено за възрастните хора", каза Фратанжело.

Кметът получил 5 500 евро от правителството за издаване на ваучери за храна на уязвими семейства по време на пандемията. Общинският съвет добави спестяванията си и раздаде банкноти „Дукати" на над 200 семейства в града. Хората могат да ги харчат за стоки от първа необходимост, като например месо в месарницата, където са изхарчени почти 4 000 „Дукати".

Антонио Янаконе, собственик на печатарски магази, обяснява как го правят. „Започваме с хартия с водна маркировка, след това отпечатваме банкнотитеу според дизайна, съгласуван с администрацият, на един лист хартия. След това ламинираме листа, така че да може да бъде дезинфекциран. След като е ламиниран, изрязваме банкнотите до техните крайни размери", казва той.