Отцепени улици и строги мерки в сливенския ромски квартал „Надежда“, 160 домакинства са под карантина
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2020 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отцепени улици и строги мерки в сливенския ромски квартал „Надежда“, 160 домакинства са под карантина

/КРОСС/ В ромския квартал "Надежда" в Сливен 160 домакинства са поставени под карантина, съобщиха от полицията.

Полицейски екипи са връчили предписания за поставяне под карантина на 480 души в квартала. Поради невъзможността да се изолират отделните случаи, се налага карантинирането на цели семейства, къщи и част от улици. Към момента под карантина са сложени 60 къщи и 160 домакинства. Част от пет улици в квартала са отцепени и под постоянно наблюдение.

Полицейски екипи и доброволци обхождат улиците и следят за спазване на карантината и противоепидемичните мерки. Разяснителната кампания е стартирала от началото на извънредното положение, но поради редица нарушения и неспазване на предприетите мерки, полицейското присъствие е увеличено.

Общо 35 местни активисти обхождат улиците пеша и с личните си автомобили, като призовават с мегафони на български и на майчин език да се спазват всички мерки. Информират за опасността от заболяването, настояват за спазване на дистанция и социална изолация, прибират хората по домовете им, проверяват причината за излизане, създават ред пред магазините, където се допускат само по двама, посещенията до аптека и други търговски обекти извън квартала се извършва само от един или двама души.

Пропускателният режим през КПП на вход и изход от квартал "Надежда" остава затегнат. Допуска се преминаване само по неотложни причини - закупуване на лекарства, посещение при лекар, полагане на труд, закупуването на хранителни продукти.

Няма да се допуска безцелното движение и събирането на групи. Спрямо нарушителите ще бъдат прилагани всички законови средства.