Родители и синдикати против връщане на учениците в клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2020 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родители и синдикати против връщане на учениците в клас

/КРОСС/ Родители и синдикати са категорично против идеята за връщане на учениците в клас преди края на учебната година. Подобна възможност лансира премиерът Бойко Борисов по отношение на учениците в 7 и 12 клас, които според него е важно да завършат училище в класните стаи, защото след това им предстои кандидатстване за прием в гимназии и висши училища.

В онлайн петиция, получила над 3000 подписа подкрепа, родители посочват, че връщането на учениците в клас би застрашило сериозно тяхното здраве и това на  родителите и учителите и че носенето на маска, физическата дистанция и недокосването на повърхности са немислими изисквания за деца в училищна възраст, които те не могат да изпълнят.

Считаме, че  времето за междучасия и ползването на общи санитарни възли практически обрича децата на заразяване, пише в петицията, която настоява учебната година да завърши дистанционно, а учениците от 7 и 12 клас да се явят в училище само в дните, когато ще се проведат техните изпити.

Така смятат и от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", според които "всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение". От там предупреждават, че много учители ще откажат да бъдат квестори, тъй като са над 55 години и попадат в рискова група по отношение на Covid-19.

От синдиката изтъкват, че няма логика при голям брой заболели да се възстановява учебен процес и питат:

"Как ще се спазва дистанция в класните стаи при 25-35 ученици в паралелка?"