Църковен съд в Русия за свещеници, които допускат зараза с коронавирус
Секция: Православие
28 Април 2020 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църковен съд в Русия за свещеници, които допускат зараза с коронавирус

/КРОСС/ Свещеници от руската църква ще бъдат изправяни пред църковен съд, ако са допуснали заразяване на вярващи, се казва в разпореждане на руския патриарх Кирил, цитирано от информационните агенции ТАСС и „Риа Новости".

Патриархът установява нова категория в Църквата „отговорност на свещенослужители" за неспазване на указания, насочени към противодействие на епидемията от COVID-19.

„За съжаление, в началните етапи от разпространението на инфекцията не всички я приеха като сериозна заплаха и игнорираха предупрежденията на лекарите и висшите църковни сановници. В някои манастири и храмове това доведе до много случаи на заразяване", се казва в съобщението на работната група към Патриаршията.

В сайта на руския синод е публикуван пълният текст на разпореждането на Кирил, в което се казва още, че в случаите, когато неспазването на разпорежданията се стигне до заразяване на хора с последваща смърт по тази причина, виновният свещеник ще бъде привлечен към църковен съд, а в някои случаи - към църковно-административна отговорност.

Същевременно руската патриаршия вярва, че дори при риск от заразяване, свещениците са длъжни да изпълняват своята клетва и да извършват богослужения при спазване на разпорежданията, както и да посещават вярващи за причастие в домовете им и в болниците, но при спазване на всички необходими мерки за предотвратяване на зараза.

Тези дни стана ясно, че епидемията е обхванала руската църква и много свещеници, монаси и монахини, както и администрацията на РПЦ са болни от коронавирус.

Ректорът на Московската духовна академия, където има 52-ма заразени и 9 хоспитализирани свещеници, направи изявление, в което казва, че е възникнало разделение сред вярващите заради затварянето на храмовете по време на пандемията. Епископ Питирим твърди, че именно по настояване на „разгорещена тълпа" вярващи е било разрешено да бъде отворена Троице-Сергиевата лавра по време на Страстната седмица и в деня на Възкресение, което е предизвикало заболяването на свещениците.

„Тези, които искаха на всяка цена да влязат в храма, трябва да признаят, че не са били прави, че не им е достигнала безкористна любов към Бог и състрадателна любов към ближния", казва в съобщението си ректорът на Духовната академия.

Междувременно стана ясно, че няколко монахини от манастир в Нижегородска област също са заразени с коронавирус и тяхната обител е поставена под карантина.

На 21 април от коронавирус почина протойерей Александър Агейкин, който се е заразил от посетители в Богоявленския катедрален събор в Елохово преди затварянето на църквите със заповед на патриарха.

Руската патриаршия уверява, че вече се правят планове как поетапно да се възстанови църковният живот в обичайната му форма, но за целта трябва да се установи подобрение в санитарно-епидемиологичната обстановка в Руската православна църква.

Богослуженията засега ще се провеждат при затворени врати до второ нареждане.