Иван Иванов е избран за председател на УС на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД
Секция: ИКОНОМИКА
28 Април 2020 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Иванов е избран за председател на УС на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД

/КРОСС/ Председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов е избран за председател на Управителния съвет на „Българския ВиК холдинг" ЕАД. Другите двама членове на УС са доскорошният директор на ВиК Шумен Илиян Илиев и Венцислав Тодоров, бивш ръководител на район Самоков на ВиК София. Илиян Илиев е определен да ръководи оперативно новата структура.

Управителният съвет беше избран днес от Надзорния съвет на холдинга, който е петчленен и е назначен от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Председател на Надзорния съвет е проф. Николай Лисев - ръководител на катедра „Хидравлика и хидрология" и преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

В състава на съвета влизат двама представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството - Юра Йорданова - Витанова, която ще бъде заместник-председател, и Атанас Бояджиев. Членове на Надзорния съвет ще бъдат също Галин Желев от Министерство на финансите и проф. Румен Арсов - преподавател в катедра „Водоснабдяване и канализация" на Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на редица професионални организации.

Предстои вписване на холдинга в Търговския регистър към Агенцията по вписванията.

Решението за създаването на „Български ВиК холдинг" ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Създаването на новата структура е от ключово значение за развитието на ВиК отрасъла. С холдинга ще се подобри координацията и контролът в управлението на ВиК дружествата. Холдингът няма да възлага процедури по обществени поръчки, финансирани по ОПОС 2014-2020 - ВиК дружествата остават самостоятелни юридически лица, бенефициенти са по оперативната програма.
...